ראשי - המרכז לייעוץ בפלילים
ראשי - המרכז לייעוץ בפלילים
פנייה לייעוץ אישי




    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-8044023

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    ביטול צו הרחקה – מדריך משפטי

    פעמים רבות מוצא עצמו אדם נתון להטרדה וסכנה מצד גורם כלשהו, ולפיכך, הוא מגיש בקשה לבית המשפט להוציא צו הרחקה כנגד אותו גורם. עם זאת, לעיתים נעשה שימוש במנגנון הוצאת צו הרחקה על ידי מי שמבקש לפגוע באדם אחר על רקע סכסוך כלשהו ביניהם.

    מניסיוננו, צו הרחקה מהווה כלי משפטי חשוב להגנה על אנשים מפני הטרדות, איומים ואלימות, אך לעיתים הוא משמש גם כלי המנוצל לרעה במסגרת סכסוכים וזאת ללא כל הצדקה לכך.

    במדריך זה נפרט אודות ההליך המשפטי לקבלת צו הרחקה, ההבדלים בין סוגי הצווים השונים, וכן ההשפעות המשמעותיות של צו זה על חירותו של האדם. נדון גם באפשרות לביטול צו הרחקה ובדרכים למזער את השלכותיו.

    ביטול צו הרחקה – מדריך משפטי

    תוכן עניינים

    מהו צו הרחקה?

    'צו הרחקה' הוא מסמך משפטי המורה על שמירת מרחק מאדם או קבוצת אנשים מסוימת. איסור זה יכול להתקיים מכוח שלושה חוקים מרכזיים:

    • חוק מניעת הטרדה מאיימת, תשס"ב-2001
    • חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים) , תשנ"ו-1996
    • חוק למניעת אלימות במשפחה,תשנ"א-1991

    בכל אחד מהחוקים הללו, ניתנת לבית המשפט הסמכות להורות על הרחקתו של אדם לפרק זמן מסוים. הרחקה זו נחשבת לצו שיפוטי לכל דבר ועניין, והפרה של הצו משמעותה ביצוע עבירה של הפרת הוראה חוקית – עבירה פלילית שהעונש בגינה עשוי להגיע עד ל- 4 שנות מאסר.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מהו צו הרחקה?

      צו הרחקה מטרתו להגן על אנשים מפני הטרדה, אלימות או איום, והוא נועד להבטיח שאדם מסוים לא יתקרב לאדם אחר, לביתו, למקום עבודתו או לאזורים מסוימים אחרים שבהם נמצא מבקש הצו. הצו קובע מרחק מינימלי אותו חייב המטריד לשמור ממבקש הצו, וכן עליו להימנע מיצירת קשר כלשהו עם האדם המוגן.

      חשוב לנו להבחין בין צווי ההרחקה הניתנים במסגרת החוקים השונים – החוק למניעת הטרדה מאיימת, החוק למניעת אלימות במשפחה, וצו הרחקה לפי חוק המעצרים. כך למשל, ישנו הבדל בזהות הגורם מבקש הצו, כך בעוד שבחוק המעצרים מבקש הצו הוא המדינה, בשני החוקים האחרים, מבקש הצו הוא אדם פרטי החש סכנה מפני אדם אחר.

      הבדל נוסף אשר נרצה לציין נעוץ בכך שבקשות בין בני משפחה נדונות לפי החוק למניעת אלימות במשפחה, והשאר לפי החוק למניעת הטרדה מאיימת. כמו כן, בכל הנוגע לצווי הרחקה מכוח חוק הגנה על הציבור מפני עבירות מין, מטרתם להגביל את היכולת של הפוגעים ליצור קשר עם קורבנות העבירה וכן הרחקתם ממקומות כמו בתי ספר וגנים.

      מתן צו הרחקה במעמד צד אחד

      פתיחת ההליך של בקשת צו הרחקה לפי שני חוקים אלו – מניעת אלימות במשפחה ומניעת הטרדה מאיימת, נעשה למעשה על ידי פניה לבית המשפט. הפניה נעשית על ידי הגשת בקשה למתן צו הרחקה במעמד צד אחד, שבו ניצב רק הצד המבקש בפני בית המשפט.

      דיון במעמד צד אחד  נועד להגן על מבקש הצו במקרה שהסכנה מידית ואין זמן להמתין לתגובה של המטריד .ככל שבית המשפט רואה שקיים טעם בהטלת הצו, הוא נענה לבקשה באופן זמני, וכעבור שבעה ימים לכל היותר צפוי להתקיים דיון במעמד שני הצדדים – המבקש והצד שמבוקשת הרחקתו.

      מהו צו הרחקה הדדי?

      לעיתים, אף שההליך להוצאת צו הרחקה מוגש ביוזמת צד אחד בלבד, עשוי הצד השני, זה שנגדו מבוקש הצו, להעלות טענות הנוגעות לסכנה שהוא עצמו חש ביחס לצד השני ולבקש גם הוא צו להרחקתו. במקרה כזה, באפשרותו של בית המשפט להטיל צו הרחקה הדדי שבמסגרתו שני הצדדים נדרשים לשמור מרחק האחד מהשני.

      צו הרחקה הדדי נועד להבטיח את ביטחונם של שני הצדדים ולהפחית את האפשרות למגע או עימות ביניהם. צו הטרדה הדדי יתקבל כאשר בית המשפט מוצא שמתקיימים תנאים המצדיקים את ההחלטה להרחיק את שני הצדדים המעורבים בסכסוך או במאבק.

      בית המשפט עשוי להוציא צו הרחקה הדדי, בין היתר, במצבים הבאים:

      • שני הצדדים טוענים שהם מרגישים מאוימים, מפוחדים או מוטרדים על ידי השני.
      • יש חשש שכתוצאה מהמאבק או הסכסוך, המצב עלול להחמיר ולגרום לנזק או לפגיעה באחד הצדדים או בשניהם.
      • קיים מאבק מתמשך בין הצדדים הכולל איומים, אלימות מילולית, פיזית או התנהגות מאיימת.

      ביטול צו הרחקה – זה אפשרי

      בית המשפט יקבע דיון בבקשה במעמד הצדדים על מנת לבחון את הטענות ובאפשרותכם לבקש את ביטול הצו כבר במסגרת דיון זה. הבקשה לביטול צו ההרחקה צריכה להיות מגובה בראיות תומכות, במסמכים ועדויות וכן כל חיזוק נוסף לטענתכם.

      הדיון בבקשה לפי החוק למניעת אלימות במשפחה או החוק למניעת הטרדה מאיימת מתקיים בבית משפט השלום באזור מגוריי הצד המבקש. ככל שהצו ניתן גם במעמד שני הצדדים ולאחר שבית משפט השלום בחן את טענותיו של כל צד, באפשרות מי שהוטל עליו צו לערער על כך לבית המשפט המחוזי ולבקש את ביטולו.

      השלכות צו ההרחקה על האדם נשוא הצו

      צו הרחקה הוא כלי משפטי חיוני שמטרתו להגן על הפרטים ועל הציבור מפני הטרדה, איומים ואלימות. עם זאת, מניסיוננו, לעיתים אנשים מוצאים עצמם מזומנים לדיון בצו הרחקה שהוגש נגדם במסגרת סכסוכים אישיים, תוך שנעשה בו שימוש לרעה.

      הטלת צו הרחקה היא סנקציה משמעותית המגבילה את חירותו של אדם, והיא נתונה לשיקול דעתו של בית המשפט. חשוב לנו לציין שגם אם ניתן צו הרחקה, עומדת למורחק האפשרות לערער על כך. אנחנו מזמינים אתכם להתייעץ אתנו בנושא.

      *אין לראות בכתוב באתר המרכז לייעוץ בפלילים כתחליף לייעוץ משפטי, מתן חוו”ד, או המלצה של עורך דין פלילי. העושה שימוש באמור באתר עושה זאת על אחריותו בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8044023 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף