ראשי - המרכז לייעוץ בפלילים
ראשי - המרכז לייעוץ בפלילים
פנייה לייעוץ אישי




    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-8044023

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    התיישנות עבירות של קטינים (מדריך משפטי)

    נושא התיישנות עבירות של קטינים הוא סוגיה משפטית מורכבת, המשלבת בין עקרונות יסוד של המשפט הפלילי לבין ההגנות המיוחדות שמעניק החוק לקטינים. החלטנו לסקור עבורכם את ההיבטים המרכזיים של התיישנות עבירות קטינים.

    נבחן את המסגרת החוקית הייחודית החלה בעניינם, ונעמיק בשיקולים המנחים את רשויות התביעה בהחלטה להעמיד קטין לדין לאחר חלוף תקופת ההתיישנות הראשונית.

    התיישנות עבירות של קטינים (מדריך משפטי)

    מהי ההגדרה להיותו של אדם 'קטין'?

    החוק הישראלי מגדיר 'קטין' כמי שטרם מלאו לו 18 שנים. הגדרת הקטין מתבססת על ההבנה כי קטינים נמצאים בשלב התפתחותי רגיש ולכן הם זכאים להגנות מיוחדות.

    החוק הפלילי מעניק לקטינים זכויות והקלות במערכת המשפט, מתוך הבנה שיש לנקוט גישה טיפולית ושיקומית עימם, על מנת למנוע תיוגם כעבריינים והוצאתם ממעגל הפשיעה. ההגנה על קטינים מתבטאת בהליכי משפט מותאמים, זכויות ייחודיות ומערכת חוקים המיועדת לשמור על טובתם לאורך ההליך.

    חשוב לנו להדגיש בהקשר זה, שגיל האחריות הפלילית בישראל הוא 12 שנים. כלומר, קטין שטרם מלאו לו 12 שנים לא יועמד כלל לדין ועל כן התיישנות עבירות אינה רלוונטית כלפיו.

    מהי התיישנות בעבירות פליליות שבוצעו על ידי קטינים?

    התיישנות בעבירות פליליות היא מנגנון משפטי שקובע את התקופה שבה ניתן להעמיד לדין אדם בשל עבירה שביצע. תקופת ההתיישנות משתנה בהתאם לחומרת העבירה ולסוגה, והיא כפופה לחריגים המנויים בחוק.

    כאשר מדובר בקטינים, תקופת ההתיישנות היא קצרה הרבה יותר, והיא מגדירה את התקופה בה ניתן להעמיד אדם לדין פלילי בשל עבירה שביצע בהיותו קטין. על פי הדין הפלילי בישראל, אין להעמיד אדם לדין בשל עבירה שביצע בהיותו קטין אם עברה שנה מיום ביצוע העבירה, אלא בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה.

    כאשר עבירה מתיישנת, נוצר חסם משפטי שמונע מהמדינה להמשיך בהליכים הפליליים נגד הקטין. התיישנות בעבירות שבוצעו על ידי קטינים מבוסס על ההבנה שקטינות היא שלב התפתחותי רגיש ומכריע, ולכן תקופת ההתיישנות של קטינים קצרה יותר בהשוואה לעבירות שבוצעו על ידי בגירים.

    המשמעות הנוספת היא שעל רשויות התביעה לפעול במהירות רבה ולגבש כתב אישום תוך זמן קצר מאוד.

    השיקולים בהגשת בקשה לקבלת אישור היועץ המשפטי לממשלה בהליכים פליליים כנגד קטינים ומשמעותם

    כאמור, במקרים בהם חלפה שנה מיום ביצוע העבירה, נדרשת הסכמה מפורשת של היועץ המשפטי לממשלה לצורך המשך ההליכים. אישור זה נדרש על מנת להבטיח קיומו של מנגנון הגנה על זכויות הקטינים, ולהבטיח כי התיקים הללו יטופלו ככל הניתן במהירות וביעילות.

    בטרם תוגש בקשה על ידי הגוף התובע לקבל אישור היועץ המשפטי לממשלה, ישקלו שיקולים שונים, ובין היתר:

    • חומרת העבירה כשיקול מרכזי –  מידת הפגיעה בזולת או באינטרס הציבורי, וחומרת הנזק שנגרם, כולל נזק גופני, רכושי או אחר.
    • גילו של הקטין החשוד בעת ביצוע העבירה – ככל שהקטין צעיר יותר בעת שביצע את העבירה, הדבר יהווה שיקול משמעותי בהחלטה להימנע מהעמדתו לדין.
    • חלקו של הקטין החשוד בביצוע העבירה – ככל שחלקו גדול ומרכזי יותר, כך יגבר האינטרס להעמידו לדין גם בחלוף שנה ולהיפך.
    • עבר פלילי קודם – קיומו של עבר פלילי של הקטין וכן ביצוע עבירות באופן עקבי, יהווה שיקול להגשת הבקשה ליועץ המשפטי לממשלה.
    • שיקולי שיקום – במקרים בהם ישנן אינדיקציות לשיקומו של הקטין, או תחילתו של הליך שיקום מוצלח, יינתן משקל משמעותי לעובדה זו. מנגד, אי נכונות מצד הקטין להירתם לטיפול יהווה שיקול להגשת בקשה ליועץ המשפטי לממשלה להגשת כתב האישום בחלוף שנה.
    • פרק הזמן שחלף ממועד ביצוע העבירה – ככל שפרק הזמן שחלף מאז ביצוע העבירה ארוך יותר, מצטמצם האינטרס הציבורי בהעמדה לדין והדבר יהווה שיקול להימנע מפנייה לאישור היועץ המשפטי.
    • עמדת שירות המבחן – תילקח בחשבון התייחסות עדכנית של שירות המבחן והמלצתו באשר להעמדת הקטין החשוד לדין.
    • שיקולים נוספים וסוגיות מיוחדות המתעוררות בכל מקרה נתון עשויים גם הם להילקח בחשבון במסגרת השיקולים.

    בחינת השיקולים שלעיל מטרתה להבטיח הליך קבלת החלטות מאוזן ומבוסס, זאת בטרם תוגש בקשה כאמור. כל זאת, במטרה לאזן בין הצורך להגן על החברה ולשמור על האינטרס הציבורי לבין ההגנה על זכויות הקטינים והתפתחותם.

    חשיבות השמירה על זכויות קטינים שעברו עבירה

    טענת התיישנות בעבירות של קטינים היא טענה משפטית מהותית ומורכבת, ובאפשרותה להעניק הגנה משמעותית למי שביצע עבירה בהיותו קטין. טענה זו דורשת הקפדה על האיזון העדין שבין שמירה על האינטרס הציבורי לבין מתן הזדמנות לקטינים להשתקם.

    כפי שראינו, החוק מגדיר באופן חד-משמעי כי קטין הוא מי שטרם מלאו לו 18 שנה, תוך שהוא מעניק הגנות והסדרים מיוחדים גם במקרים של עבירות שבוצעו בקטינות אך נדונות לאחר הבגירות.

    לאור מורכבות הנושא והשלכותיו המשפטיות הרחבות, אנחנו מזמינים אתכם לפנות אלינו ולהתייעץ עמנו בכל שאלה או סוגיה הנוגעת לדיני נוער וקטינים.

    *אין לראות בכתוב באתר המרכז לייעוץ בפלילים כתחליף לייעוץ משפטי, מתן חוו”ד, או המלצה של עורך דין פלילי. העושה שימוש באמור באתר עושה זאת על אחריותו בלבד.

    לייעוץ ראשוני חייג 077-8044023 (זמינות 24 שעות)
    פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מידע חשוב נוסף