עבירות של ונדליזם, הבאות לידי ביטוי בגרימת נזקים והשחתה, פוגעות לא רק בקניין של בני אדם פרטיים, חברות וקניינה של המדינה, אלא פוגמת בתחושת הביטחון של הציבור בכללותו להחזיק בקניין בביטחון וללא חשש. מסיבה זו, עבירות אלו זוכות ליחס מחמיר מצד המחוקק ובהתאם מצד רשויות אכיפת החוק.
כאשר אדם מואשם בביצוע עבירות ונדליזם, השאלות המרכזיות נוגעות בעיקרם להיקף הנזק שגרם, שווי הרכוש שנפגע, מניעיו של העבריין בגרימת הנזק ופוטנציאל הנזק שעשוי היה להיגרם. כאשר המענה לשאלות אלו מציג תמונה מדאיגה, צפוי העבריין לעונש מחמיר וממושך אם יורשע במיוחס לו. הכנו עבורכם סקירה משפטית שתעשה לכם סדר בנושא.
מהן עבירות ונדליזם?
המושג ונדליזם בלועזית פירושו השחתה והיזק. בחוק העונשין ישנן מספר רחב של עבירות מסוג זה. ביניהן ניתן למצוא את העבירות הבאות:
- היזק בזדון – מעשה הריסה של רכוש מכל סוג שהוא. עבירה זו נחשבת עבירת בסיס ללא נסיבות מחמירות והעונש המירבי בצידה הוא 3 שנות מאסר.
- היזק מיוחד – עבירה של גרימת נזק למתקנים חיוניים, כלי שיט, מטוסים, יצירות אומנות ועוד. הענישה המירבי בגין היזקים מיוחדות נעה בין 4 שנים ל- 15 שנים, בהתאם לרכוש הניזוק.
- חבלה ברכב – עבירת ונדליזם המתייחסת באופן מיוחד לנזקים אותם גורם אדם לרכב של אדם אחר. העונש בגין עבירה זו הוא עד 5 שנות מאסר.
- הצתה – מקרה חמור של השחתת רכוש הוא הצתה שלו. עבירה זו נחשבת בין החמורות שבעבירות ונדליזם והעונש המרבי בצידה הוא 20 שנות מאסר.
מה צפוי למי שנחשד בעבירות ונדליזם?
כאשר מדובר בעבירות היזק ברף נמוך, צפויה להיפתח נגד המזיק חקירה שבמסגרתה יתבקש לתת את גרסתו למול הראיות. ככל שיאספו די ראיות כנגדו, עשויה התביעה להגיש נגדו כתב אישום.
עם זאת, חשוב לנו לציין כי לעיתים באפשרות המשטרה לסגור את התיק מחוסר עניין לציבור או להציע לנאשם מסלול של הסדר מותנה שבו לא יוגש נגדו אישום, ובמקום זאת ייסגר התיק נגדו תמורת קנס, פיצוי או הגבלות קלות אחרות.
מנגד, ככל שמדובר בעבירות היזק ברף גבוה, צפויה המשטרה לעצור את החשוד ולהאריך את מעצרו לצרכי החקירה. מניסיוננו, הדבר מתרחש בייחוד כשמדובר בעבירות של הצתה ופגיעה במתקנים ציבוריים חיוניים.
בהמשך לכך, עשויה התביעה להגיש נגדו כתב אישום ולבקש את מעצרו עד תום ההליכים. ככל שתוכח אשמתו, צפוי בית המשפט להטיל עליו עונש של מאסר, לצד הטלת חובת פיצוי למי שניזוק מהעבירה.
כיצד מוכחת אשמתו של נאשם בעבירות ונדליזם?
במשפט פלילי בגין עבירות ונדליזם, כמו בכל משפט פלילי, על התביעה להוכיח את אשמתו של הנאשם מעל לכל ספק סביר. עם זאת, נציין כי מאחר שהעבירות מבוצעות כנגד רכוש ולא כנגד אדם שיכול להעיד על פגיעה בו, ניצבות רשויות אכיפת החוק פעמים רבות מול קושי לאסוף די ראיות מוצקות וחד משמעיות כנגד חשוד מסוים.
לעיתים לתביעה אין ראיות חד משמעיות והיא צריכה לחבר נקודות שונות כדי להראות שהחשוד אשם, ולעיתים יש בידיה ראיות ישירות הקושרות את החשוד לביצוע המעשה. מניסיוננו, הראיות הישירות הנפוצות ביותר להוכחת עבירות אלו הן:
- צילומי אבטחה מהן ניתן לזהות את החשוד באופן ברור
- טביעות אצבע הקושרות את החשוד לזירה
- איכון סלולרי הממקם את החשוד בזירה בשעת ביצוע המעשה.
מה הסכנה בביצוע עבירות ונדליזם?
הסכנה המרכזית עבור מי שמבצע עבירה מאין זו, היא ההתמודדות האפשרית מול שני מנגנוני ענישה, אשר אליהם עשוי להצטרף מנגנון אזרחי. כך, אדם אשר מואשם בעבירה זו ומורשע, צפוי לקבל מאסר בפועל או מאסר בעבודות שירות, וייתכן אף שיוטל עליו קנס או פיצוי במסגרת גזר הדין.
בהמשך, ההרשעה במשפט הפלילי עשויה לשמש את מי שניזוק ממעשיו של הנאשם, לרבות אם הניזוק היא המדינה או רשות ציבורית, לטובת הגשת תביעה אזרחית נגררת להליך הפלילי. תביעה זו מבוססת על קביעת האשמה של הנאשם בהליך הפלילי, ובמסגרתה בידי הניזוק לקבל פיצוי כספי נוסף בצורה יחסית מהירה.
עבירות ונדליזם – לא משחק ילדים!
פעמים רבות נתקלנו באדם הסבור כי הוא מבצע מעשה קונדס של זריקת גפרור לעבר פח אשפה או השלכת בקבוק זכוכית לעבר מתקן ציבורי ומהר מאוד מצא בהליך פלילי שבסופו עונש מחמיר והליך אזרחי בו יושתו עליו תשלומי פיצויים רחבי היקף.
על מנת להתמודד היטב מול השלכות אישום בעבירות אלו, אנו מזמינים אתכם להתייעץ עמנו ולבחון את כלל האפשרויות העומדות בפניכם להתמודדות עם הסיטואציה אליה נקלעתם.
*עודכן בתאריך 11.3.25*