ראשי - המרכז לייעוץ בפלילים
ראשי - המרכז לייעוץ בפלילים
פנייה לייעוץ אישי




    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-8044023

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    המשטרה לקחה לך את הטלפון? דע מהן זכויותיך!

    כאשר המשטרה מבצעת חיפוש, פרטיותו של אדם נפגעת. פגיעה זו מתעצמת כאשר החיפוש נעשה בטלפון הנייד, שכן מדובר במאגר מידע רב ומגוון אודותינו, שמתעדכן באופן יום יומי ומכיל פרטים אישיים רבים.

    בגלל הרגישות הכרוכה בכך, החוק והפסיקה קובעים תנאים לביצוע חיפוש בטלפון הנייד על ידי המשטרה. חשוב להכיר את זכויותיכם ואת הדרכים הנכונות להתמודד עם מצבים כאלה.

    במדריך זה נפרט את ההנחיות וההיתרים לחיפוש בטלפון הנייד על ידי המשטרה, ונבהיר מהם הגבולות החלים על פעולות אלה.

    המשטרה לקחה לך את הטלפון? דע מהן זכויותיך!

    תפיסת הטלפון הנייד והחיפוש בו

    תפיסת חפץ על ידי שוטר מתבצעת כאשר לשוטר יש יסוד סביר להניח שהחפץ קשור לעבירה פלילית כלשהי – אם נעברה בו עבירה, אם הוא עשוי לשמש כראיה או ניתן כשכר או כאמצעי לביצוע עבירה. לאור הרגישות של המידע המאוחסן בטלפון הנייד, החוק כולל הנחיות ספציפיות לגבי תפיסה וחיפוש בו.

    לדוגמה, החיפוש במכשיר הנייד, לרבות הוצאת פלט של תוכנו, ייעשה בצו שופט ועל ידי בעל תפקיד מיומן בלבד. במקרים מסוימים, עליהם נפרט, החיפוש בטלפון יכול להיעשות על בסיס הסכמה ובתנאי שהיא ניתנת מרצון חופשי וללא כפייה.

    נבקש להבהיר כי תפיסת הטלפון הנייד על ידי שוטר אינה מותנית בצו, ודי בכך שהשוטר יחשוד שהטלפון קשור לעבירה כדי שיוכל לתפוס אותו. זאת, בשונה מחיפוש בטלפון הנייד, שאינו יכול להיעשות ללא צו של שופט.

    באילו מקרים שוטר רשאי לבצע חיפוש בטלפון הנייד?

    להיתר החיפוש בטלפון הנייד יש מגבלות, והדבר צריך להיעשות במסגרת המותרת בחוק ובפסיקה בלבד. על כן, חיפוש יכול להיעשות על ידי שוטר בשני מקרים:

    1. חיפוש על פי צו שופט – החוק במדינת ישראל קובע כי חיפוש בטלפון הנייד ייעשה אך ורק על פי צו שיפוטי המתיר זאת. בצו חייבים להופיע בין היתר עילת החיפוש, מטרות החיפוש ותנאיו, כך שהחיפוש ייערך באופן שלא יפגע בפרטיותו של האדם מעבר לנדרש.

    על הרשות החוקרת, המבקשת לבצע חיפוש במכשיר נייד, להגיש בקשה לצו חדירה לחומרי מחשב לבית המשפט. על הבקשה להיות מפורטת במטרה לצמצם ככל האפשר את הפגיעה בפרטיותו של אדם שלא לצורך. בקשה זו תכלול לדוגמה:

    • פירוט בקשות חיפוש קודמות וההחלטות שניתנו בגינן
    • הצהרה אם נעשה חיפוש בלתי חוקי באותו המכשיר
    • היקף החומר שמבוקש לחפש בו ותחימתו ככל הניתן
    • חיפוש על בסיס הסכמה מדעת – בעקבות הלכה שנקבעה בבית המשפט העליון באשר לחיפוש וכן פרקטיקה שעוגנה בעקבותיה, הסכמה מדעת של אדם עשויה להכשיר חיפוש במכשירו הנייד. הסכמה מדעת משמעותה כי על השוטר לבקש את הסכמתו של אדם תוך שהוא מבהיר לו כי הוא רשאי לסרב לחיפוש וכי הסירוב לא יפעל לחובתו.

    חשוב לנו שתדעו כי החיפוש בטלפון הנייד, גם אם נעשה בהסכמה, צריך להיות מוצדק והוא אינו יכול להתבצע מבלי שיהיה בו צורך. כמו כן, על היחידה החוקרת לתעד את הפעולות שנעשו במסגרת החיפוש בטלפון הנייד לצרכי בחינה ומעקב.

    שימו לב כי צו חיפוש מגדיר את גבולות החיפוש ומגביל את המידע שניתן לעיין בו, שכן השופט מאשר גישה רק לסוג מסוים של מידע בהתאם לצורכי החקירה. חיפוש בהסכמה משמעותו כי לשוטרים תהיה גישה לכל המידע שבמכשיר, כולל האפליקציות והנתונים הקיימים בו.

    חיפוש הנעשה בניגוד לדין

    לביצוע חיפוש שלא כדין בטלפון הנייד על ידי היחידה החוקרת, עשויות להיות השלכות משפטיות ובתנאים מסוימים הוא עלול להוביל לפסילת הראיה שהושגה כתוצאה ממנו. עם זאת, חשוב לנו להבהיר כי לא כל מקרה של חיפוש לא חוקי יביא בהכרח לפסילת ראיה, וככלל, הוא ישפיע בעיקר על משקל הראיה בלבד.

    כאשר בית המשפט בוחן את חוקיות הראיה, הוא ישקול בין היתר את חומרת הפרת הזכות של החשוד, חומרת החשדות נגדו ומשמעות הראיה לתיק. כך במקרים בהם מדובר בראיה מכרעת ובעבירות חמורות, יתכן שבית המשפט יקבל את הראיה על בסיס אינטרס ההגנה על שלום הציבור.

    היקף החיפוש וגבולותיו

    החיפוש על ידי הרשות החוקרת צריך שיהיה מוגבל למידע הרלוונטי לעבירה הנחקרת. לדוגמה, צו שיפוטי המתיר הפקת פלט ממכשיר טלפון יכול להיות מוגבל לטווח תאריכים מסוים, או להגדיר זהות של צדדים לתכתובת מסוימת אותה יפיקו כפלט.

    המשטרה מחויבת לשמור על פרטיות המידע הנמצא בטלפון ולהימנע ממגע עם מידע אישי וכן צדדים שלישיים שאינם רלוונטיים לחקירה. כמו כן, כאשר המשטרה מבצעת חיפוש בטלפון הנייד מכוח צו, החשוד זכאי לקבל עותק של הצו ולהבין את הסיבות והעילות שבגינן ניתן הצו.

    השבת הטלפון הנייד להחזקתכם

    בתנאים מסוימים, אם הטלפון הנייד שנלקח מכם לא דרוש לצורך חילוט או הגשתו כראיה, המשטרה מחויבת להשיבו בתוך 30 ימים מיום שנתפס, אלא אם בית המשפט האריך את התקופה. מניסיוננו, לעיתים המשטרה לא מעדכנת בנושא, אך באפשרותכם לפנות לתחנה בבקשה מפורטת ומנומקת להשבתו.

    במקרה בו חלפו שישה חודשים מיום שנתפס הטלפון, לא הוגש כתב אישום ולא נתבקשה הארכה, על המשטרה להשיבו. אם הוגש כתב אישום והטלפון הוא ראיה בתיק, בית המשפט יקבע בפסק הדין מה ייעשה בו.

    במקרים רבים ניתן יהיה להגיש בקשה מנומקת להשבת הטלפון הנייד המוחזק בתחנת המשטרה, ואנחנו ממליצים לעשות זאת לאחר קבלת ייעוץ מקצועי. יתכן והבקשה תאושר בכפוף לוויתורו של הנאשם על הצגת הטלפון כמקור הראיה והסתמכות על הדו"חות שהופקו ממנו.

    דעו את הזכויות שלכם

    זכרו, לחיפוש לא חוקי יש השלכות. אמנם שוטר רשאי לקחת מכם את הטלפון הנייד במקרה של חשד למעורבות בביצוע עבירה, אך בכל הנוגע לחיפוש בו – יש לכם את הזכות לשמור על הסיסמאות של הטלפון הנייד ולא למסור אותן ללא צו של בית המשפט.

    חשוב לנו שתדעו שהשבת הטלפון הנייד לבעליו לאחר תפיסתו היא אפשרית בהחלט, וחשוב להבין מהם הכלים המשפטיים המאפשרים להתמודד עם מצבים כאלו. הכרת הזכויות שלכם והתנהלות נכונה מול רשויות החוק היא קריטית להבטחת פרטיותכם והגנה מפני פגיעות מיותרות. לייעוץ מקצועי והכוונה, אנחנו כאן לרשותכם.

    *אין לראות בכתוב באתר המרכז לייעוץ בפלילים כתחליף לייעוץ משפטי, מתן חוו”ד, או המלצה של עורך דין פלילי. העושה שימוש באמור באתר עושה זאת על אחריותו בלבד.

    לייעוץ ראשוני חייג 077-8044023 (זמינות 24 שעות)
    פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מידע חשוב נוסף