ראשי - המרכז לייעוץ בפלילים
ראשי - המרכז לייעוץ בפלילים
פנייה לייעוץ אישי




    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-8044023

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    האם מותר לשאת אגרופן למטרות של הגנה עצמית? (מדריך משפטי)

    אחת הסוגיות הניצבות לפתחם של בתי משפט בישראל היא הסוגייה של הגנה עצמית. מצד אחד, עומד רצונו של המחוקק להבטיח מרחב ציבורי נקי מגילויי אלימות, ומן הצד השני הרצון של האזרחים לנקוט אמצעים שיבטיחו את ביטחונם האישי.

    בלב סוגיה זו נמצאת השאלה האם מותר לשאת אמצעי כמו אגרופן בטענה שמדובר בהחזקה למטרות הגנה עצמית. חשוב לנו לציין, שלכאורה, החוק מגדיר היטב באילו מקרים מותר לשאת אגרופן, ובין היתר לשם 'מטרה כשרה'. עם זאת, ראוי להכיר את הפרשנות שניתנה על ידי בתי המשפט למונח זה וכן את הפסיקה הנוגעת לאפשרות לשאת אגרופן למטרות של הגנה עצמית.

    האם מותר לשאת אגרופן למטרות של הגנה עצמית? (מדריך משפטי)

    תוכן עניינים

    מה ההגדרה של אגרופן בחוק?

    המושג אגרופן אינו זכה לפירוש מדויק בחוק העונשין, אך הוא מופיע בהקשרו כנשק קר, בדומה לסכין שהגדרתו מצוינת במפורש בחוק. על פי הגדרתו המילונית מדובר באמצעי תקיפה קשיח המתלבש על כף היד ואשר יש בו כדי להעצים תקיפה באמצעות האגרוף שעליו הוא מולבש.

    האיסור על החזקת אגרופן מופיע בחוק יחד עם האיסור על החזקת סכין. יחד עם זאת, וכפי שציינו, בחוק ישנה הגדרה חד משמעית באשר למאפייניו של הסכין- "כלי בעל להב או כלי אחר שמסוגל לדקור או לחתוך", וזאת בשונה מאגרופן שאינו הוגדר במפורש בחוק.

    באילו מקרים מותר להחזיק באגרופן?

    חשוב לנו להבהיר כי החזקת אגרופן נחשבת לעבירה פלילית בישראל. עם זאת, ישנם מקרים מסוימים שבהם החזקת אגרופן עשויה להיות מותרת:

    סעיף 186 אוסר על החזקת אגרופן, כאשר ההחזקה נעשית שלא על בסיס אחד מהקריטריונים הבאים:

    • החזקה של האגרופן בתוך שטח הבית או חצריו-  החזקת אגרופן בתוך שטח הבית או חצריו נחשבת למותרת, כל עוד אין כוונה להשתמש בו למטרות פליליות.
    • החזקת האגרופן למטרה כשרה – החוק מאפשר החזקת אגרופן ל'מטרה כשרה'.

    בעוד שהקריטריון המתייחס למקום החזקת האגרופן הוא ברור ומובחן היטב, ישנה עמימות בחוק באשר למה היא אותה 'מטרה כשרה' המאפשרת החזקת אגרופן מחוץ למקום המגורים. על כן, הפרשנות נתונה לשיקול דעתם של המשטרה, התביעה ובתי המשפט.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      פרשנות הביטוי 'מטרה כשרה'

      הביטוי מטרה כשרה אינו זוכה לפירוש במסגרת החוק. לכן, הפרשנות נעשית בשלב הראשון היא בידי המשטרה הבוחרת האם לפתוח בחקירה כנגד אדם שנתפס עם אגרופן מחוץ לביתו.

      בהמשך, הפרשנות נעשית בידי התביעה הנדרשת להחליט האם להעמיד את החשוד לדין. ככל שהחשוד מועמד לדין, הרי שתעמודנה בהמשך פרשנויות המשטרה והתביעה להכרעתו הסופית של בית המשפט.

      האם החזקת אגרופן למטרת הגנה עצמית נחשבת 'מטרה כשרה'?

      לאור הסוגייה הפרשנית שמעורר החוק עולה השאלה, האם הגנה עצמית היא מטרה כשרה, שכן במקרה כזה ניתן בגינה להחזיק באגרופן. ומנגד, אם הגנה עצמית אינה מטרה כשרה, בהתאם היא אינה מהווה הצדקה חוקית להחזקת אגרופן מחוץ לשטח הבית. סוגיה זו הוכרעה על ידי בתי המשפט בישראל באופן די חד משמעי, תוך קביעה כי הגנה עצמית אינה מהווה מטרה כשרה.

      זאת בין היתר בשל העובדה כי החזקה מראש של כלי תקיפה מייצרת פוטנציאל להסלמת אירוע אלימות, גם אם אין מדובר באירוע שהחל ביוזמתו של מחזיק האגרופן. מטרת המחוקק היא אפוא להרחיק מהמרחב הציבורי כלים ואמצעים שעשויים לסכן את הציבור, ובהתאם, גם מי שחש סכנה אינו רשאי להחדיר למרחב זה כלים כגון סכינים או אגרופנים.

      מה צפוי למי שמוגש נגדו כתב אישום בגין החזקת אגרופן?

      אף שהגנה עצמית אינה מהווה מטרה כשרה המאפשרת החזקת אגרופן, היא עשויה, במקרים מסוימים, לשמש כטענת הגנה שייתכן שיהיה בה כדי להקל בעונש של מי שייתפס עם אגרופן כאמור. ככלל, עם ביצוע עבירה פלילית, עורכת המשטרה חקירה בדבר נסיבות ביצוע העבירה ובמסגרת זו היא אוספת ראיות אותן היא מעבירה לבסוף לידי התביעה.

      בסמכות התביעה להחליט באם יש להגיש כתב אישום בגין החזקת האגרופן. העונש המרבי בגין הרשעה בעבירה של החזקת אגרופן הינו חמש שנים, והכל בכפוף לחומרת המעשה ולנסיבות ההחזקה.

      יחד עם זאת חשוב לנו לציין, שבמקרה של הגשת אישום בגין החזקה של אגרופן בלבד וללא עבירה נוספת, קיימת סבירות גבוהה כי לא יוטל על הנאשם מאסר בפועל, ובמקרים מסוימים עשוי ההליך להסתיים אף ללא הרשעה.

      החזקת אגרופן להגנה עצמית – לא מטרה כשרה

      החזקת אגרופן נחשבת לעבירה פלילית בישראל, ועל אף שחוק העונשין אינו מגדיר במפורש מהו אגרופן, מדובר בכלי תקיפה אשר שימוש בו עלול להביא לתוצאות חמורות והמחזיק בו עשוי לעמוד לדין פלילי. יחד עם זאת, החוק מגדיר מקרים מסוימים בהם אדם לא בהכרח יעמוד לדין פלילי, כמו החזקה בתוך שטח הבית או חצריו, או החזקה ל'מטרה כשרה'.

      כפי שציינו, הביטוי 'מטרה כשרה' נתון לפרשנות, וחשוב להכיר את הפסיקה שהרחיבה וקבעה מה יכול להיחשב במסגרתה. עם זאת, בתי המשפט בישראל קבעו כי החזקת אגרופן למטרת הגנה עצמית אינה נחשבת למטרה כשרה, וזאת בשל הפוטנציאל להסלמת אירועי אלימות.

      הפרשנות האפשרית למונח 'מטרה כשרה' עשויה להיות משמעותית לאדם העומד בפני כתב אישום בעבירה של החזקת אגרופן וכן להגנה המשפטית האפשרית במקרים הללו. לאור זאת, אנחנו מזמינים אתכם להתייעץ עמנו בכל הנוגע לסוגיה זו ולהשלכות האפשריות בגין עמידה לדין בעבירת החזקת אגרופן.

      *אין לראות בכתוב באתר המרכז לייעוץ בפלילים כתחליף לייעוץ משפטי, מתן חוו”ד, או המלצה של עורך דין פלילי. העושה שימוש באמור באתר עושה זאת על אחריותו בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8044023 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף