עבירות נשק מהוות אחד התחומים החמורים והמרכזיים ביותר במשפט הפלילי, הכוללים מגוון רחב של עבירות בדרגות חומרה שונות. התחום עוסק הן בעבירות בהן נעשה שימוש בנשק חוקי לצורך ביצוע מעשים בלתי חוקיים, והן בעבירות בהן הנשק נרכש מראש למטרות עברייניות ובניגוד לחוק.
בשנים האחרונות חלה עליה משמעותית בשימוש הלא חוקי בנשק. לאור זאת, חלה מגמת החמרה בענישה בגין ביצוע עבירות אלו, במטרה להרתיע מהן וכחלק מהמאבק בפשיעה. במדריך זה, נסקור את עבירות הנשק המרכזיות במשפט הפלילי, התנאים להוכחתן והעונשים הקבועים בחוק בגינן.
מהן עבירות נשק?
עבירות נשק בדין הפלילי מתייחסות לנשק חם כמו אקדח, רובה ותחמושת, זאת בשונה מנשק קר כמו סכין, אולר ואגרופן. עבירות אלו כוללות מגוון רחב של מעשים ברמות חומרה שונות, וביניהם: החזקת נשק או תחמושת ללא רישיון, סחר בלתי חוקי בנשק, ירי במרחב ציבורי ופעולות נוספות שמטרתן או תוצאתן היא שימוש לא חוקי בנשק.
עבירות הנשק החמורות יותר כוללות בין היתר ביצוע עסקאות בנשק, ייצור יבוא ויצור נשק ללא רשות, מכירה או מסירה של נשק לא מורשה וכן סחר או עסקה בנשק באופן לא חוקי. העבירות החמורות פחות כוללות בין היתר החזקת נשק בניגוד לדין, וכן רכישה נשיאה או הובלה של נשק שלא כדין.
נציין כי אמנם גם עבירה שמתבצעת עם נשק שנושא אדם באופן חוקי נחשבת לעבירה חמורה אשר בצידה עונשי מאסר. עם זאת, במדריך זה נתמקד בעבירות המבוצעות עם נשק לא חוקי למטרות עברייניות.
הסנקציות והעונשים בגין ביצוע עבירות נשק
הדין הפלילי קובע עונשים חמורים לעבירות נשק, בהתאם לחומרת העבירה ונסיבותיה. העונשים משתנים כתלות בסוג הנשק, טיבו, התכלית להחזקתו, השימוש שנעשה בו ונסיבות נוספות.
מניסיוננו, לאור ההחמרה בענישה על עבירות נשק, עמדתה של התביעה במקרים אלו כוללת לרוב עונש מאסר בפועל לתקופה משמעותית. בנוסף לעונש המאסר, יוטל לרוב מאסר על תנאי שיופעל רק אם הנאשם יבצע עבירה נוספת בתקופת שנקבעה, וכן קנס כספי.
עם זאת, יתכנו נסיבות חריגות שבגינן התביעה לא תבקש להטיל על אדם עונש מאסר, ויש לבחון כל מקרה לגופו. רף הענישה של התביעה משתנה בהתאם לסוג הנשק שבו נעשה שימוש, נסיבות ביצוע העבירה, הרקע לביצועה וכמות כלי הנשק.
רף הענישה האפשרי ומדיניות הענישה של התביעה בעבירות נשק נפוצות
- עבירות החזקה – החזקה של נשק ללא רשות על פי דין, הינה עבירה שניתן להטיל בגינה עד שבע שנות מאסר.
מדיניות התביעה בגין החזקת אקדח נעה בין שנה וחצי ועד שלוש שנות מאסר. מדיניות הענישה של התביעה בגין החזקת רובה או תת מקלע, הנחשבים מסוכנים יותר, נעה בין שנתיים ועד לארבע שנות מאסר.
- עבירות נשיאה – רכישה, נשיאה או הובלה של נשק ללא רשות על פי דין הן עבירות שניתן להטיל בגינן עד עשר שנות מאסר.
מדיניות התביעה בגין נשיאת אקדח נעה בין שנתיים ועד ארבע שנות מאסר. מדיניות הענישה של התביעה בגין החזקת רובה או תת מקלע, הינה בין שנתיים וחצי ועד לחמש שנות מאסר.
- עבירות סחר ומסירת החזקה – עבירות הנמצאות במדרג חומרה גבוה, כגון ייצור, ייבוא, יצוא, סחר, או כל עסקה הכוללת מסירת החזקה בנשק לאחר. בגין עבירות אלו ניתן להטיל עד חמש עשרה שנות מאסר.
מדיניות התביעה בגין סחר באקדח נעה בין שלוש שנים וחצי ועד שש שנות מאסר. כשמדובר בביצוע העבירה באמצעות רובה או תת מקלע, מדיניות הענישה של התביעה נעה בין ארבע שנים וחצי ועד שבע שנות מאסר.
שיקולי ענישה נוספים בעת קביעת העונש בעבירות נשק:
כפי שציינו קודם לכן, ככל שנסיבות העבירה קלות יותר, העונש יהיה קרוב לרף הנמוך של הענישה ובמקרים מסוימים אף נמוך ממנו. לעומת זאת, ככל שנסיבות העבירה חמורות יותר, העונש יהיה קרוב לרף העליון של הענישה ובמקרים חריגים – גבוה ממנו.
בהקשר זה, חשוב לנו לציין כי עבירות נשק שבוצעו על ידי ארגוני פשיעה או במסגרת טרור מקבלות התייחסות מיוחדת לאור חומרתן, והעונשים עליהן חמורים אף יותר. להלן פירוט שיקולי ענישה אפשריים במסגרת קביעת העונש:
- סוג הנשק ומאפייניו
- כמות כלי הנשק
- היותו של הנשק טעון
- הרקע והמניע לשימוש בנשק
- משך זמן ההחזקה הנשיאה או השימוש בנשק
- נסיבות חריגות הקשורות למבצע העבירה
מעצר על רקע עבירות נשק
עבירות נשק נחשבות לעבירות בטחון והן מקימות עילת מעצר עצמאית. משמעות הדבר היא שבית המשפט רשאי להורות על מעצרו של נאשם עד תום ההליכים הפליליים נגדו, גם אם אין חשש לעבירה נוספת שעשויה לסכן את הציבור באופן ישיר ומיידי.
במקרים חריגים יוכל הנאשם לשהות במעצר בית או במעצר בפיקוח אלקטרוני. בנוסף, אם הנאשם יוכח כי קיימת חלופת מעצר אפשרית שתבטל את הסכנה הנשקפת ממנו, בית המשפט ישקול את שחרורו לחלופת מעצר זו בכפוף לתנאים מגבילים.
חשוב לזכור שמעצר הוא כלי משפטי המאזן בין שמירה על ביטחון הציבור להגנה על זכויות הנאשם. החלטות בנושא זה מתקבלות תוך התחשבות בפרמטרים ובראיות הרלוונטיים.
טיפול משפטי בעבירות נשק
בשנים האחרונות, עם העלייה בהיקף עבירות הנשק והחמרת מדיניות האכיפה, הפך תחום זה לאחד הנושאים המרכזיים במשפט הפלילי בישראל.
הענישה בגין עבירות נשק משתנה בהתאם לסוג הנשק ונסיבות העבירה, וכוללת לרוב עונש מאסר, מאסר על תנאי וקנס כספי. לאור הסכנה שבשימוש בנשק, והעובדה כי עבירות אלו נחשבות לעבירות ביטחוניות, בתי המשפט נוטים להורות על מעצר עד לתום ההליכים המשפטיים.
לאור ההשלכות החמורות של אישום בעבירות נשק, הבנה מעמיקה של הדין והפסיקה העדכנית, מהווה נדבך מכריע בהתמודדות עם תיקים אלו. הכרת הכלים המשפטיים והעלאת הטענות המתאימות עשויות לסייע בהגנה על זכויות הנאשמים ובמניעת הרשעה בלתי מוצדקת. במידה ויש לכם שאלות נוספות, אנחנו כאן לשירותכם.