עבירת הפרת אמונים היא אחת העבירות המרכזיות במאבק בשחיתות שלטונית הנחשבת לעבירה חמורה הפוגעת באמון הציבור בשירות הציבורי ובשלטון החוק. עבירה זו מהווה כלי בידי רשויות אכיפת החוק ומטרתה להגן על טוהר המידות ונאמנותם של עובדי הציבור כלפי הציבור.
מהי הפרת אמונים?
הפרת אמונים מוגדרת כהתנהגות או מעשה של עובד ציבור אשר נעשים במילוי תפקידו, בניגוד לטובת הציבור, תוך מודעותו של מבצע העבירה לעובדות הפיזיות היוצרות את ניגוד העניינים בו הוא נתון ולהיותו פוגע בציבור. התנהגויות אלו כוללות מגוון רחב של מעשים שנדונו ופורשו בפסיקת בתי המשפט, כך למשל:
- פעולה בניגוד עניינים: עשייתו של מעשה הקשור בתפקידו או מעמדו של עובד הציבור, ובו יש לעובד הציבור אינטרס אישי, מתוך כוונה לקדם את האינטרסים האישיים על פני האינטרסים הציבוריים.
- קבלת טובת הנאה: קבלת מתנות, כסף, או טובות הנאה אחרות על ידי עובד הציבור, בתמורה לפעולה או החלטה מסוימת, ואף אם טובת ההנאה לא ניתנה מתוך ציפייה לקבל תמורה מעובד הציבור.
- שימוש במידע פנימי לשם קידום עניין אישי: עובד ציבור המשתמש במידע רגיש שהגיע לידיו במסגרת תפקידו, לצורך קידום ענייניו האישיים או אלו של מקורביו.
בהקשר זה יצוין, כי אין חובה שהמעשה שנעשה על ידי עובד הציבור גרם לפגיעה ממשית או כספית, על מנת להרשיע בעבירת הפרת אמונים. פסיקת בתי המשפט קבעה כי די בכך שמעשה המרמה והפרת האמונים הוא מעשה אשר מטיבו ומטבעו פוגע באמון הציבור במערכת השלטונית או באינטרס ציבורי אחר.
Error: Contact form not found.
העונש הצפוי למי שהורשע בעבירת הפרת אמונים
חוק העונשין קובע כי העונש בגין עבירת הפרת אמונים הינו עד שלוש שנות מאסר בפועל. בנוסף לכך, ניתן להטיל על הנאשם פסילה מלשמש בתפקיד ציבורי למשך תקופה מסוימת, וכן להשית עליו קנס כספי גבוה. עונשים אלו נועדו להרתיע עובדי ציבור מפני ניצול לרעה של סמכותם ולשמור על אמון הציבור בשירות הציבורי.
השלכות נוספות של הרשעה בעבירת הפרת אמונים
הפרת אמונים מהווה עבירה חמורה שיש לה השלכות משפטיות וחברתיות רחבות ובתי המשפט מתייחסים לעבירות אלה בחומרה רבה.
השלכות משמעותיות עקב חשד לעבירת הפרת אמונים, עלולות לבוא ליידי ביטוי כבר בשלב החקירה המשטרתית. חקירות ממושכות ומורכבות על ידי גורמי האכיפה עשויות להוביל את החשוד למצב של הפסקת עבודה זמנית ואף לאובדן מקום עבודתו עקב החקירה. כל זאת בנוסף למתח נפשי רב, השקעת משאבים כלכליים ופגיעה בשגרת החיים.
השלכות נוספות כתוצאה מאישום בגין עבירת הפרת אמונים, הינן בין היתר פגיעה במוניטין של הנאשם ובאמון הציבור במערכת השלטונית, לרבות קושי במציאת עבודה בשירות הציבורי בעתיד. כמו כן, הנאשם עלול להיפסל מלכהן בתפקיד ציבורי משך שנים רבות, מה שעלול להוות פגיעה בקריירה המקצועית שלו.
הקושי בהגדרת עבירת הפרת האמונים בחוק העונשין
הגדרת עבירת הפרת אמונים מתמודדת עם מספר אתגרים. אחד הקשיים המרכזיים הוא הגדרת גבולות העבירה, שכן הפרת אמונים נחשבת לעבירה 'עמומה' הכוללת מגוון רחב של מעשים אפשריים, זאת בניגוד לעיקרון החוקיות המחייב כי העבירות הפליליות יהיו מוגדרות וידועות מראש. עולה קושי לקבוע באופן חד-משמעי מהי 'הפרת אמונים' וכן 'פגיעה בציבור', והאם המעשה נעשה בניגוד לטובת הציבור או שמא מתוך חוסר ידע או רשלנות. בנוסף, הקושי טמון גם באיסוף הראיות והוכחת הכוונה הפלילית מאחורי המעשה. לעיתים קשה להבדיל בין פעולה חוקית לפעולה המהווה עבירה, והדבר מצריך בחינה מעמיקה של הנסיבות.
מן הצד השני, מורכבות הגדרת העבירה ורמת ההוכחה הנדרשת להוכחת הכוונה הפלילית מאפשרים להגנה לערער על הבסיס הראייתי של התביעה, במקרים בהם קיים ספק לגבי הכוונה שמאחורי המעשה או מקרים בהם ישנן נסיבות ייחודיות אשר מעוררות ספק באשר לביצוע העבירה.
מורכבות זו, כפי שתוארה לעיל, מהווה אתגר מרכזי בהחלטה אם להרשיע נאשם בעבירת הפרת אמונים, או שמא להקל עימו. אתגרים אלו מחייבים את רשויות האכיפה ומערכת המשפט להיות זהירים בבואם להרשיע בעבירת הפרת האמונים תוך הקפדה על האיזון שבין שמירת טוהר המידות לבין מניעת עיוות דין.
נכתב ונערך על ידי נועה ארבל, עו"ד.