ראיה פורנזית היא ראיה עצמאית אובייקטיבית אותה ניתן לזהות ולבודד ולהסיק על בסיסה מסקנה מפלילה. תחום הראיות הפורנזיות השתכלל ונתפתח מאוד בעשרות השנים האחרונות ובמקרים מסוימים ניתן להרשיע אדם על יסוד ראיה פורנזית בודדת בלבד.
על מנת להתמודד עם משקלן הרב של ראיות פורנזיות, יש להכיר את הנחת היסוד הנהוגה בפסיקת בתי המשפט, לפיה משקלה של הראיה נקבע על בסיס נסיבות המאפיינות כל מקרה ובאפשרות הנאשם להצביע על אפשרות חלופית סבירה להימצאות הראיה באופן שאינו מצביע על אשמתו.
מהן סוגי הראיות פורנזיות?
ראיות פורנזיות במשפט הפלילי משמשות לזיהוי מבצעי עבירות. העיקריות והמרכזיות שבהן הן אלו:
- זיהוי על סמך טביעת אצבע – לכל אדם קווי מתאר הייחודיים לאצבעותיו, והתאמה בין טביעת אצבע שנדגמה בזירה לזו של חשוד פוטנציאלי מהווה ראיה כבדת משקל כנגדו.
- זיהוי על סמך ד.נ.א – ד.נ.א הוא רצף גנטי מסוים, מעין קוד המורכב מרצפי מספרים, המצוי בדם, בזרע וברוק, כאשר הסבירות להימצאות אותו רצף בקרב יותר מאדם אחד הוא קלוש ביותר.
- זיהוי על סמך תיעוד מצולם – תיעוד בווידאו נחשב גם הוא ראיה פורנזית, היות שגם הוא מתאר באופן אובייקטיבי טביעה של דמות של אדם מסוים במקום מסוים ובזמן מסוים.
- זיהוי על סמך מאפייני קול – על ידי שימוש במכשור מיוחד, ניתן להשוות בין דגימות קול שונות ולהצביע על מידת הסבירות שהן שייכות לאותו אדם.
- איכון טלפוני – חברות הסלולר מפעילות רישום ותיעוד של כל פעולה הנעשית עם הטלפון הסלולרי לרבות מיקומו של הטלפון בעת עשיית פעולה זו. המונח איכון מתייחס לתיעוד מקום הימצאות הטלפון בעת השימוש בו.
כיצד נעשה שימוש בראיה פורנזית בהליך הפלילי?
חלק מהראיות הפורנזיות קרויות גם ראיות מדעיות, משום שהמשקל המאפיין אותם נעוץ בהנחות יסוד מדעיות המבוססות על מחקרים וניסויים. לכן, על מנת להוכיח את משקלן, הן מוגשות באמצעות מומחים מדעיים. כך למשל, ראיית ד.נ.א תובא למשפט באמצעות מומחה בעל תואר בביולוגיה אשר בודד את הראיה וקבע את מידת ההסתברות שהיא שייכת לנאשם.
כך, גם טביעות אצבע תוגשנה על ידי מומחה זיהוי פלילי בעל ידע בהשוואת טביעות אצבע שונות והשוואה קולית תוגש על ידי מומחה להשוואת קולות. כאשר מדובר באיכון סלולרי, במקרים בהם מדובר בראיה מרכזית, תידרש התביעה להגישה באמצעות חוות דעת מהנדס בתחום הסלולר אשר יפרט את אופן תיעוד מיקום הטלפון של הנאשם והסיכוי לרישום מוטעה.
מה משקלה של ראיה פורנזית?
לראיה הפורנזית משקל מפליל הנקבע בהתאם לנסיבות מציאתה. בפסיקת בית המשפט העליון כבר נקבע כי ניתן להרשיע אדם על סמך הימצאות ראיה פורנזית כגון שיירי ד.נ.א או טביעת אצבע, כראיה העומדת לבדה ובהיעדר הסבר אחר להימצאותה בזירת הפשע.
כך למשל, ניתן להרשיע אדם בעבירת אונס בהימצא ראיית דנא של זרע באיבר המין של הקורבן. מקרה דומה נוסף הוא של הרשעת גנב על סמך הימצאות טביעת אצבע שלו בחלקה הפנימי של דלת או מגירה שנמצאים בתוך הבית בו בוצעה הפריצה.
כיצד ניתן להתמודד עם ראיה פורנזית מפלילה?
על מנת להתמודד עם הימצאות ראיה פורנזית מפלילה, ראיה שהיא אובייקטיבית ונטולת פניות, תפקידו של עורך דין פלילי מקצועי הוא להצביע על הסבר חלופי להגעת הראיה הפורנזית לזירה או הצבעה על מסקנה חלופית אותה ניתן לגזור ממציאת אותה ראיה.
כך למשל, כאשר ראיית טביעת אצבע או ד.נ.א נתפסה על חפץ נייד, ניתן להציג תיזה שלפיה אותו חפץ עשה את דרכו לזירת הפשע בדרך שאינה בשליטת הנאשם, באופן המטיל ספק במשקלה המפליל. בהקשר זה ראוי לומר כי היעדרה של ראיה פורנזית בזירת הפשע, כך לפי פסיקת העליון, אינו מוביל למסקנה מזכה.
הראיה הפורנזית – ראיה חזקה שאינה חסינה מביקורת
כוחה של הראיה הפורנזית נעוץ בעובדה כי היא מייצגת הטבעה המשתמרת לאורך זמן, בשונה מעדות של עד סובייקטיבי אשר עשוי להציג דברים באופן לא מלא או לשכוח פרטים מהותיים. מצלמת הוידאו אינה מסננת נתונים חשובים, וכך גם איכון, הקלטה קולית, ד.נ.א או טביעת אצבע. התמודדות מול ראיות אלו דורשת היכרות עם הפסיקה הנוגעת לראיות אלו והיכרות עם החול